MIN RESA

03.

MIN RESA GENOM FÖRTVIVLAN TILL GLÄDJE.

Hur jag nästan dog för att jag var för rädd för att berätta

Min bror tog sitt liv när han var 24 år och jag 20. Jag själv höll på att gå samma öde till mötes
eftersom jag två gånger försökt att ta mitt liv. Skälet till mina självmordsförsök är att jag i
decennier behållit en hemlighet för mig själv. En hemlighet jag var livrädd för att berätta om. Men i dag har jag berättat om min sexuella läggning och i dag mår jag bättre än någonsin.

Jag vet att jag inte är ensam om att ha haft svårt att komma ut. Jag vet att hbtq-gruppen är överrepresenterade vad gäller psykisk ohälsa.  Jag vet att tystnad inte gör det lättare för homosexuella att komma ut. Så ska det inte behöva vara. En annan grupp som jag även tillhör är samer som också har hög självmordsstatestik.

I min föreläsning berättar jag om min resa. Hur min ex-sambo och mina barn reagerade när de fick reda på att jag är homosexuell. Och hur mitt liv förändrats till det bättre i och med att jag nu är öppen om min sexuella läggning.

Lyssna också på hur jag engagerat mig i Suicide Zero, för att få mer kunskap och kunna bidra så att andra inte ska se döden som en utväg.

Självmord omgärdas fortfarande av okunskap, myter och fördomar. Ska självmorden minska måste fler känna sig bekväma i att sätta ord på hur vi mår. Inte minst viktigt är det för män som står för cirka 70 procent av alla självmord.

Är du intresserad av att boka en föreläsning?

04.

MEDVERKANDE.

Aftonbladet

Rädslan för min homosexualitet höll på att döda mig

Dan Eriksson från Arvidsjaur hade bestämt sig för att dö. Han var 53 år och tvåbarnsfar. Några timmar innan hade han åkt till familjens stuga.

Han mådde fruktansvärt dåligt psykiskt men ingen förutom han själv visste varför.

Läs mer här:

Arjeplognytt

Rysk myndighet vill stoppa reportage

Texten, som jag har skrivit, beskriver Dan Erikssons väg från ett liv med psykisk ohälsa och i förnekelse om sitt rätta jag, till den han är idag, en trygg, lycklig och stolt homosexuell man. Texten har blivit översatt till ryska och engelska och publicerad i tidningen the Barents Observer.

Nu har reportaget uppmärksammats av ryska medietillsynsmyndigheten Roskomnandzor, som menar att textens innehåll kränker rysk lagstiftning.

Läs hela reportaget här:

Sameradion Arvidsjaur

Hans bror tog livet av sig - nu jobbar han för att minska självmorden

För 40 år sedan begick Dan Erikssons bror självmord, två gånger har
Dan själv också försökt ta sitt liv. Men nu jobbar han med att hjälpa andra, för att minska självmorden.

Lyssna på intervjun:

P4 Västerbotten

Dan försökte ta livet av sig – nu föreläser han för att hjälpa andra

Dan Eriksson från Arvidsjaur har genomfört två självmordsförsök.
Med sin berättelse vill han nå ut till de som mår dåligt, och besöker i veckan Umeå med föreläsningen “Hur jag nästan dog!”.

Lyssna på intervjun: 

P4 Jämtland

Nu föreläser han om sin livsresa och att komma ut som homosexuell.

Dan Eriksson från Arvidsjaur är volontär och föreläsare på Suicide Zero, en ideell organisation som arbetar för att minska och förebygga självmord. Under fredagen gästade han Östersund med sin föreläsning “Hur jag nästan dog för att jag var för rädd för att berätta”.

Lyssna på intervjun:

Sameradion Podden

HÖR DAN ERIKSSON MEDVERKA I SAMERADIOPODDEN

I nästan hela sitt liv har Dan Eriksson dolt sin homosexualitet. Det ledde till psykisk ohälsa och vid två tillfällen försökte han ta sitt liv. Idag jobbar han med att hjälpa andra med liknande problem.

Lyssna på intervjun:

Go'kväll

Framträdande i SVT:s Go'Kväll

Dan Eriksson från Arvidsjaur är same och HBTQ-person som föreläser om “Hur jag nästan dog”. Helena Tilly lär oss allt om hundar medan Per Melander och Monica Lindgren ger oss sina bästa boktips. Som programledare ser vi Beppe Starbrink.

Är ni intresserade av videoklippet, vänligen kontakta mig.

Sveriges Radio

Rysk myndighet stoppade dans berättelse från att komma ut

Dan Eriksson berättade sin historia om att komma ut i en artikel som sedan spreds av tidningar utanför Sveriges gränser, men den stötte på patrull när den nådde ryska läsare.

Det var närmare bestämt den lilla norska nättidskriften Barents Observer publicering av texten som fick de ryska myndigheterna att dra öronen åt sig och ledde till att hela tidningen blockerades i Ryssland.

Barents Observers chefredaktör har gått till rysk domstol för att få blockeringen mot hans tidning upphävd. Den första prövningen gjorde i Moskva i torsdags då domstolen dömde till myndigheternas fördel. En dom som Barents Observer redan meddelat att de kommer att överklaga.

Stäng meny